Τα μέτρα ενίσχυσης στην Κίνα έφεραν κέρδη στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μέτρα ενίσχυσης στην Κίνα έφεραν κέρδη στις ευρωαγορές
Άνοδο σημείωσαν την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την αποκάλυψη νέων μέτρων τόνωσης της κινεζικής κεντρικής τράπεζας

Άνοδο σημείωσαν την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την αποκάλυψη νέων μέτρων τόνωσης της κινεζικής κεντρικής τράπεζας για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη στη «Νο.2» οικονομία του κόσμου, βγάζοντας για λίγο από το προσκήνιο τα οικονομικά δεδομένα στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,58% στις 519,34 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται στο «πράσινο». Οι μετοχές εξόρυξης κέρδισαν 4,5%, καθώς τα μέτρα της Κίνας έδωσαν ώθηση στα εμπορεύματα (πετρέλαιο, χρυσός). Ο Eurostoxx 50 πρόσθεσε 1,09% στις 4.938 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,75% στις 18.987 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 με +1,28% έκλεισε στις 7.604 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,28% στις 8.282 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ισχυροποιήθηκε 0,60% στις 33.881 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,33% στις 11.837 μονάδες.

Ώθηση στους δείκτες έδωσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Κίνας μίας σειράς μέτρων για την τόνωση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Pan Gongsheng προχώρησε στην περικοπή ενός βασικού επιτοκίου και μείωσε το αποθεματικό που είναι υποχρεωμένες να διακρατούν οι τράπεζες στο χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2018. Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μείωση και στα δύο μέτρα την ίδια ημέρα. Η νομισματική αρχή ανακοίνωσε επίσης ένα πακέτο τόνωσης του δοκιμαζόμενου κλάδου ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων μιας μείωσης στα κόστη δανεισμού ύψους έως 5,3 τρισ. δολαρίων στα ενυπόθηκα δάνεια και μιας χαλάρωσης των κανόνων για την απόκτηση δεύτερης κατοικίας.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo στην Γερμανία, υποχώρησε στις 85,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 86,6 έναν μήνα νωρίτερα, καταγράφοντας τον τέταρτο διαδοχικό μήνα επιδείνωσης και διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για πιο μικρή μείωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

«Η γερμανική οικονομία δέχεται συνεχώς αυξανόμενες πιέσεις», δήλωσε ο Clemens Fuest, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo.Οι δείκτες τρεχουσών και βραχυπρόθεσμων συνθηκών επιδεινώθηκαν, ενώ ο δείκτης για τη μεταποίηση υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2020

Στο μέτωπο της Commerzbank, η μετοχή της τράπεζας ενισχύθηκε 2,57%., την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωνε πως «η συμπεριφορά της UniCredit προς την Commerzbank έχει προκαλέσει αβεβαιότητα μεταξύ των μετόχων», γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να αναστείλει τις πωλήσεις των μετοχών της Commerzbank. «Ο τρόπος προσέγγισης της UniCredit έχει αναστατώσει πολλούς μετόχους στη Γερμανία, γι' αυτό η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην πουλήσει άλλες μετοχές», τόνισε συγκεκριμένα ο Λίντνερ την Τρίτη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο. Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να πωλήσει μακροπρόθεσμα το υπόλοιπο 12% της συμμετοχής της στην Commerzbank, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Εάν η UniCredit ολοκληρώσει με επιτυχία την επιθετική προσπάθεια εξαγοράς της Commerzbank, τότε τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας μπορεί να χαθούν, προειδοποίησε την Τρίτη μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: Τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα αυξηθούν 49% σε ετήσια βάση στο εννεάμηνο

Πετρέλαιο: Άνοδος άνω του 2% λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη Μ. Ανατολή

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider